Ladislav Zibura a Juraj Kemka zvou v nových klipech na Férovou snídani

“Pěstitelé ve světě mají obtíže, nedostávají za svou kávu nebo kakao adekvátně zaplaceno. Naštěstí je tu Fairtrade. Najděte si svůj palouček a užijte si Férovou snídani,” zve v novém klipu cestovatel a spisovatel Ladislav Zibura na piknikovou akci na podporu pěstitelů, která se koná na Světový den pro fair trade v sobotu 8. května 2021.

“Na počátku každého šálku kávy i tabulky čokolády stojí poctivá práce pěstitelů. Ti si za ni zaslouží spravedlivou odměnu,” vysvětluje své zapojení Ladislav Zibura.  

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=CccQbducR28

V novém klipu k Férové snídani hrají kromě Ladislava Zibury i inovátor vzdělávání Bohumil Kartous, herečka Angelika Sbouli a naše kolegyně Eliška Kratochvílová. Na natáčení klipu se spolu setkali v pražské Divoké Šárce. Ladislav s Eliškou v klipu překonávají obtíže, překážky z trnů, než se dostanou na svůj vysněný palouček, který je nakonec dokonce obsazený. Sedají si s odstupem vedle a s Bohumilem Kartousem se trumfují, kdo si na Férovou snídani vzal lepší fairtradové dobroty. 

Vy se s nikým trumfovat nemusíte. Zaregistrujte si blízkou vyhlídku, palouk v lese, posed nebo třeba pěknou louku u řeky, a vyjádřete tak svůj zájem o pěstitele a pěstitelky ve světě během Světového dne pro fair trade. 

Pěstitelé nyní čelí nejen klimatické změně a nízkým výkupním cenám, ale navíc i pandemii COVID-19. Pěstitelé zapojení do systému Fairtrade zvládají situaci lépe, dostávají za svou kávu, kakao nebo banány spravedlivě zaplaceno, pěstují šetrně k životnímu prostředí a děti mohou posílat do školy. Společně a demokraticky v družstvech rozhodují o fairtradovém příplatku, staví z něj školy, studny a zlepšují efektivitu pěstování. V roce 2017 činil fairtradový příplatek průměrně 118 000 € na zapojené družstvo.

Férová snídaně se koná i na Slovensku pod názvem Férové raňajky. Ve slovenské verzi klipu hraje známý slovenský herec Juraj Kemka se svou ženou Adrianou. Hudbu pro oba klipy složil náš kolega Lukáš Bulko s využití houslové části od Jána Kružliaka mladšího. 

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=9E9_slROFgk

Férová snídaně se pořádá od roku 2011 na oslavu Světového dne pro fair trade. Běžně má podobu komunitního pikniku, který pořádají dobrovolníci a dobrovolnice na téměř 200 místech republiky a schází se na něm přes 8000 lidí. Letos kvůli COVID-19 nebudeme snídat komunitně, ale v úzkém kruhu na výletě. Více na www.ferovasnidane.cz

150 46 Ladislav Zibura a Juraj Kemka zvou v nových klipech na Férovou snídani 2021-04-23