Kolumbijský pěstitel fairtradové kávy přijíždí do České republiky, přijďte jej vyzpovídat

Jak se pěstuje káva, každodenní život i globální problémy, s nimiž se musí potýkat, aniž by na jejich vznik měl nějaký vliv, přiblíží pěstitel kávy a cukrové třtiny Bladimir Pacheco Quinto z kmene Arhuaků nejprve na Národní fairtradové konferenci a následně procestuje zemi se zastávkami v Mostě (7.11.), Hradci Králové (8.11.), Litomyšli (8.11.) a Vsetíně (9.11.).

Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje dnešní doby. Více než polovina Čechů pije denně dva až tři šálky kávy. Nejvíce kávy se vypěstuje v Brazílii, Vietnamu a Kolumbii. Lidé stojící za naším šálkem kávy se potýkají především s nízkými výkupními cenami, rostoucími náklady na její pěstování a nejistotou dobré sklizně. Tu ještě zesilují dopady klimatické změny. „Díky příběhu pěstitele z Kolumbie můžeme nahlédnout do života, se kterým se běžně nesetkáme, ale většina z nás se s kávou nepřímo spojuje každé ráno. Náš šálek kávy může mít různé dopady na životy pěstitelů. Ti po dlouhá desetiletí čelí cenové krizi a v posledních letech také zesilujícím dopadům klimatické změny,“ vysvětluje Stanislav Komínek, který akci spolukoordinuje.

Významnou pomocí pro pěstitele je zapojení do družstevního systému Fairtrade, což zvolil i Bladimir Pacheco. Východisko z tíživé situace s pěstováním kávy nakonec i s pomocí družstva našel v rozšířeném zaměření: „Před přibližně sedmi až osmi lety jsem vstoupil do kávového družstva ASOSEYNEKUN. V rámci družstva jsme hledali nějakou vizi, alternativní produkt, a objevili jsme cukrovou třtinu. A protože se tu sdružují naše vlastní rodiny, hledali jsme také způsob, jak zlepšit životní prostředí, systém života i ekonomii. Chceme, aby naše děti mohly šťastně růst a studovat,” svěřil se Bladimir v únoru v Kolumbii kolegům při dokumentační cestě.

Přijeďte se jej více zeptat i vy:

do Mostu 7. 11. v 16:00 na besedu pro veřejnost v Městské knihovně, Moskevská 12

do Vsetína  9. 11. 16:00 na besedu pro veřejnost v Masarykově veřejné knihovně, Dolní náměstí 1356

Těšíme se na případné setkání.

Tým Fairtrade česko a Slovensko

PS:  V Hradci Králové a v Litomyšli 8.11. proběhnou uzavřené besedy pro žáky škol a také už je uzavřená registrace na Národní fairtradovou konferenci 3.11. v Praze.

Reportáž z únorové dokumentační cesty za pěstiteli kávy si můžete přečíst zde.

Z cesty vznikla výstava fotografií Kávová krize, která je částečně online ke zhlédnutí zde

Tato zpráva byla vydána s finanční podporou Evropské unie. Za obsah textu je výhradně odpovědná organizace Fairtrade Česko a Slovensko, z. s. a nemusí nutně odrážet stanoviska Evropské unie.

150 65 Kolumbijský pěstitel fairtradové kávy přijíždí do České republiky, přijďte jej vyzpovídat 2024-03-01