Hradecká fairtradová základna se rozšiřuje o hradeckou obchodní
akademii, tvoří celorepublikově výjimečné jádro fairtradových škol

V Hradci Králové získala již 4. vzdělávací instituce titul Fairtradová škola. Zařadila se tak po bok Zdravotnické školy, Gymnázia B. Němcové a ZŠ Kukleny v Hradci Králové. Celorepublikově se v ČR zapojuje do fairtradové kampaně 47 škol a celosvětově více než 2000 škol, které ve výuce i mimo ni podporují společenskou odpovědnost a ekologickou i sociální udržitelnost. Certifikát předali studentům a pedagogům školy zástupci neziskové organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která kampaně Fairtradových škol a měst koordinuje.

V Hradci Králové se přihlásili k podpoře fair trade v ZŠ Kukleny již v roce 2014 a postupně se přidávaly další jmenované školy. Dnes nejen že zařazují do výuky témata rozvojového vzdělávání a spravedlivého obchodu, ale i společně například koordinují akce na podporu Mezinárodního dne spravedlivého obchodu a setkávají se při příležitosti květnové Férové snídaně. Na hradecké obchodní akademii zařadili témata globálního rozvojového vzdělávání, ekologie a udržitelnosti už dříve. „Program Fairtrade pro školy pro nás představuje platformu, od které se lze odrazit při výuce rozvojových témat. Získání certifikace Fairtradová škola nás navíc motivuje zaměřovat se ve škole na mezipředmětové vztahy. Díky systému můžeme se žáky objevovat konkrétní řešení, která nás vedou k vlastní spotřebitelské zodpovědnosti. Je to jeden ze způsobů, kterým můžeme něco ovlivnit,” popisuje vedoucí řídicí skupiny a pedagožka z Obchodní akademie Hradec Králové Michala Holoubková.

Jakou konkrétní podobu na sebe podpora fair trade na hradecké obchodní akademii bere? „Tento rok organizujeme v Hradci Férovou snídani. Víme, že na snídani rádi dorazí ti lidé, kteří se tématu věnují. Uvažujeme tedy i nad tím, jak oslovit i další, kteří o tématu moc nevědí. Plánujeme uspořádat veřejnou výstavu obrazů, které budou malované fairtradovou kávou. Výstava bude v jedné z hradeckých restaurací zvát právě na snídani. Uvažujeme i nad tzv. férovými „předsnídaněmi,” tj. pikniky, jež některé třídy absolvují ještě před termínem snídaně a seznámí se ještě blíže s tématem Fairtrade. Dalším počinem, který vede k zodpovědné spotřebě a kterým bychom chtěli celoškolně otevřít téma Fairtrade, je tzv. školní swap. Studenti se zaměřují na nákup oblečení, čímž jsou součástí tzv. „fast fashion”. Skrze aktivitu výměny oblečení chceme na škole otevřít téma férové produkce i spotřeby bavlny, ekologie a udržitelnosti,” popisuje M. Holoubková.

150 113 Hradecká fairtradová základna se rozšiřuje o hradeckou obchodní
akademii, tvoří celorepublikově výjimečné jádro fairtradových škol
2022-05-27