Fairtrade v rozhovoru pro Gymploviny

Ve školním časopise gymnázia Kojetín Gymploviny č.2/2023 vyšel rozhovor o Fairtrade s Honzou Jíchou, naším vedoucím vzdělávání a práce se školami. Honza v něm ve stručnosti popisuje, jaká jsou specifika systému Fairtrade, jak poznat, zda jsou nabízené výrobky skutečně fairtradové, jaké období pro Fairtrade v ČR považuje za zlomové, kdy se začal zajímat o férovost ve výrobě a jak mu dělá radost, když se na školách o témata spravedlivého obchodu zajímají do hloubky.

Gymnázium Kojetín se na podzim stalo Fairtradovou školou a připojilo se tak ke skupině 50 škol v Česku, které se zabývají globálními tématy, informují o Fairtrade, propagují tuto známku a fairtradové výrobky také nakupují. Na škole funguje řídící tým, který připravuje během školního roku různé akce. V letošním školním roce už mají za sebou Výstavu na stromech o pěstování kávovníků, účast na Národní fairtradové konferenci v Praze, ochutnávku fairtradové kávy a čaje během třídních schůzek a dnů otevřených dveří, vytváření vánočních přání s Fairtrade dárečkem seniorům k Vánocům, ale i prodej výrobků přímo z Keni z komunitního centra Russinga Island. 

Fairtradové školy přidávají globální rozvojová témata do výuky, využívají fairtradové výrobky a aktivně pracují na informování veřejnosti. Zapojení do kampaně školám přináší posílení dobrého jména, vzdělávání žáků praktickým příkladem, zajímavé náměty pro výuku a přidanou hodnotu ve srovnání s jinými školami.Více na www.fairtradoveskoly.cz.

150 63 Fairtrade v rozhovoru pro Gymploviny 2023-04-04