Fairtrade prodlužuje možnost použít flexibilní příplatek na pomoc v boji s covidem-19

Od března umožnil Fairtrade  flexibilnější rozhodování o využití fairtradového příplatku a o jeho rozdělování. Jedná se o peníze na vzdělávání, rozvoj infrastruktury a hlavně zdravotní péči. Díky tomu mohli pěstitelé jednat rychleji a chránit zdraví a živobytí farmářů a dělníků i jejich komunit. Tento prvotní krok ke změně se týkal všech typů producentů s certifikaci Fairtrade – od malých pěstitelských družstev až po velké farmy s najímanou pracovní silou.  Pro organizace s najímanou pracovní silou Fairtrade tuto možnost v září prodloužil. V praxi to znamená, že komise pro fairtradový příplatek vedené dělníky mohou i nadále rozdělit až 100 % příplatku v hotovosti.

Fairtradový příplatek  je částka vyplácená navíc k prodejní ceně, kterou pěstitelské organizace obdrží za každý prodej fairtradového zboží a investují je do projektů dle vlastní volby, aby pomohly v rozvoji svého podnikání a komunity. V roce 2018 získali fairtradoví pěstitelé na těchto příplatcích více než 187 milionů eur. Za fairtradové produkty, které si loni koupili čeští zákazníci, získala družstva farmářů na fairtradovém příplatku celkem 19,3 milionu korun. Flexibilní využití příplatku dosud od vypuknutí pandemie pomohlo producentům mnoha způsoby.

Například květinové farmy v Keni od té doby využily půl milionu eur z příplatku na potravinové balíčky a hygienické potřeby, jako jsou mýdla a dezinfekce, aby bylo chráněno zdraví pracovníků. Tyto balíčky pomohly více než 17 000 lidí včetně zaměstnanců postavených mimo službu a lidí z okolních komunit. V Kolumbii přispělo 16 společností produkujících banány částkou 55 000 dolarů z příplatku Fairtrade na urgentní diagnostické centrum místní univerzity, které provádí testy na covid-19. A  na Srí Lance realizovalo 16 drobných producentských organizací různé iniciativy na pomoc v nouzi, aby podpořily své farmáře a jejich komunity. Prostředky z příplatku se využívají na naplnění základních potřeb členů v oblasti zdraví, bezpečnosti, potravin a léků.

150 79 Fairtrade prodlužuje možnost použít flexibilní příplatek na pomoc v boji s covidem-19 2021-02-26