Fairtrade International vítá, že vlády Pobřeží slonoviny a Ghany vyhlásily důstojný příjem pěstitelů kakaa za svou prioritu

Vlády Pobřeží slonoviny a Ghany 23. října na Světovém kakaovém fóru (World Cocoa Forum) v Berlíně oficiálně vyhlásily, že jejich prioritou bude, aby pěstitelé kakaa dosahovali důstojného příjmu. Tomuto prohlášení předcházela v červnu tohoto roku výzva vlád obou zemí, aby cena vyplácená pěstitelům za tunu kakaa vzrostla na 1820 dolarů. To podle Fairtrade International představuje pro pěstitele z těchto zemí, odkud pochází více než 60 % celosvětové produkce kakaa, skutečnou příležitost k pozitivní změně.

Fairtrade International veřejně podpořila krok obou vlád, zavádějící dorovnání ceny do výše odpovídající důstojnému příjmu, tedy vyplacení dodatečné částky za každou tunu kakaa zaručující skutečné navýšení ceny zaplacené pěstitelům. Toto vládní rozhodnutí se již také promítlo do standardu Fairtrade, který podporuje vládní cíl vykupovat kakao od pěstitelů za 1820 dolarů za tunu. V praxi to znamená, že počínaje říjnem 2020, kdy navržené dorovnání ceny do výše životního minima vstoupí v platnost, budou všichni partneři vykupující kakao za podmínek Fairtrade platit toto dorovnání ceny stanovené vládou.

Fairtrade International proto také uvítala oficiální prohlášení vlád Pobřeží slonoviny a Ghany na Světovém kakaovém fóru v Berlíně, že dorovnání výkupní ceny kakaa do výše odpovídající důstojnému příjmu má jednoznačně přednost před jakýmkoli samostatným programem pro udržitelnost.

Fairtrade je jediný certifikační systém zaměřený na výkupní cenu a jako takový přináší hmatatelnou a významnou změnu v oblasti příjmů pěstitelů. Jedním z opatření, kterými toho Fairtrade dosahuje, je povinná minimální výkupní cena, která představuje pro pěstitele jakousi bezpečnostní síť v případě poklesu tržních cen jejich komodit. Minimální výkupní fairtradového cena kakaa vzrostla od letošního 1. října o 20 %. Kromě výkupní ceny dostávají družstva prodávající za Fairtrade podmínek ještě fairtradový příplatek ve výši 240 dolarů za tunu, který mohou družstva využít ve prospěch členů družstva i jejich komunit. I tento příplatek se od října zvýšil o 20 %.

150 79 Fairtrade International vítá, že vlády Pobřeží slonoviny a Ghany vyhlásily důstojný příjem pěstitelů kakaa za svou prioritu 2021-02-26