Účastnili jsme se  SKAUTSKÉHO JAMBOREE

Praha v letošním roce hostila mezinárodní Jamboree. Konalo se na začátku srpna v parku za Výstavištěm a sjelo se na něj přes 1000 skautů především ze střední Evropy, ale také z Británie, Španělska, Izraele, Ukrajiny a dalších zemí. Nenechali jsme si ujít příležitost vnést do prostředí skautských ideálů také myšlenku spravedlivého obchodu s exotickými potravinami.

V uplynulém školním roce jsme začali spolupracovat s organizací Junák a domluvili se, že skautům nabídneme vzdělávací materiály a při vhodných příležitostech s nimi spojíme síly k propagaci ušlechtilých témat. Pražské Jamboree bylo první takovou akcí. Instalovali jsme  zde výstavu “Cena kakaa” a postavili informační stánek s bannery v češtině a angličtině a také s fairtradovými čokoládami. 

A co že je na tom skautského? Čokoláda totiž není zadarmo. Informační cedule vysvětlovala, jak fyzicky náročná práce je pěstování a sklizeň kakaa, a zároveň pobízela kolemjdoucí, aby si symbolicky vysloužili čokoládu vlastní fyzickou prací – za 10 kliků. 

A jak  jsme kontrolovali, že někdo nepodvádí a nebere si čokoládu bez práce? Nekontrolovali. Kdo jiný než skauti by měl vědět, že poctivost je věcí osobního rozhodnutí a že je na každém, zda chce, nebo nechce tento svět udělat lepším místem pro život? 

150 84 Účastnili jsme se  SKAUTSKÉHO JAMBOREE 2022-08-22