Dopady pandemie covid-19 na květinový průmysl v Keni. Fairtrade zachraňuje tamní květinové pěstitele.

Fairtrade podporuje keňské pracovníky a pracovnice v květinovém průmyslu od začátku krize související s pandemií covid-19. Pěstitelé zatím vyplatili více než 13 milionů korun z fairtradových příplatků za potravinové balíčky a hygienické potřeby, které pomohly 17 000 lidem. Dalších 5 milionů Kč z fairtradového podpůrného fondu pomohlo pořídit ústenky a dezinfekční prostředky. S postupným návratem prodejů do normálu usilují pěstitelé o to, aby jednotliví spotřebitelé i firmy kupovali fairtradové květiny a podpořili tím je i jejich rodiny. Úplné zotavení bude tomuto sektoru trvat minimálně rok.

Neplacená dovolená a méně pracovních hodin – nejvíce zasaženy jsou často ženy

„Pandemie onemocnění covid-19 tvrdě dopadla na keňský květinový průmysl,“ říká Gonzaga Mungai, manažer pro fairtradové květiny v Africe se sídlem v Nairobi. „Došlo k pozastavení letů a evropští obchodníci se zaměřovali na prodej základního zboží, takže odbyt na naše hlavní vývozní trhy téměř ustal.“ V dubnu se prodej propadl na 20 %, a přestože nyní stabilně stoupá (v květnu až na 65 %), odhaduje keňská rada pro květiny, že úplné zotavení bude tomuto sektoru trvat rok.

Fairtrade Africa odhaduje, že až 90 % všech pracovníků v květinovém průmyslu napříč východní Afrikou bylo zasaženo snížením platu, neplacenou dovolenou nebo ztrátou zaměstnání. V Keni má situace obzvláště závažný dopad, protože květinové odvětví zaměstnává 150 000 lidí přímo a odhadem až 2 miliony nepřímo.

Na ženy, které tvoří až polovinu této pracovní síly, tato krize dopadla nejvíce. Školy a jiná zařízení pro péči o děti jsou stále zavřené a mnoho žen si muselo vzít neplacenou dovolenou, aby mohly pečovat o své potomky. Jen velmi málo z nich má nějaké úspory, ze kterých mohou vyžít. Ceny potravin se razantně zvýšily a děti navíc nedostávají školní obědy, takže mohou mít problémy s nedostatkem jídla.

Fairtradový příplatek umožňuje rychle reagovat

Distribuce potravinových balíčků v Harvest Limited

Velké množství certifikovaných keňských květinových farem v tomto období zvládá podporovat své pracovníky a jejich rodiny díky fairtradovému příplatku (částce vyplácené navíc k ceně za zboží, o jejímž využití pracovníci rozhodují kolektivně) a díky tomu, že organizace Fairtrade umožnila větší flexibilitu využití tohoto příplatku, aby bylo možné co nejrychleji reagovat na dopady pandemie. Keňské květinové farmy od té doby využily více než 13 milionů korun z příplatku na potravinové balíčky a hygienické potřeby, jako jsou mýdla a dezinfekce, aby bylo chráněno zdraví pracovníků. Tyto balíčky pomohly více než 17 000 lidí včetně zaměstnanců postavených mimo službu a lidí z okolních komunit.

Jedním z nich je i Dorcas Naboke, 43letá pracovnice na květinové farmě Harves Limited, která se nachází na březích řeky Athi. „Když udeřila pandemie, hodně nás to zasáhlo. Přestali jsme vyvážet květiny, protože byly zrušené lety. Já sama jsem zůstala doma tři měsíce,“ vysvětluje. Výbor pro fairtradový příplatek – volený orgán sestávající z pracovníků, kteří rozhodují o použití příplatku – reagoval velmi rychle. Všech 373 pracovníků dostalo kupóny na nákup mouky, kuchyňského oleje, cukru, rýže a dalšího základního zboží. „Když mi zavolali, že si můžu pro kupón přijít, byla jsem nesmírně šťastná,“ pokračuje Dorcas, která má dvě děti a jedno vnouče. „Mohla jsem nakoupit pro sebe a pro rodinu. Když jsem přišla domů, mé děti byly hrozně šťastné, všichni jsme byli šťastní. Organizace Fairtrade mi opravdu pomohla.“

Dorcas Naboke z farmy Harvest Limited

Další podpora prostřednictvím fondu Fairtrade Producer Relief (Fondu pro podporu fairtradových pěstitelů)

Nařízení o omezení pohybu se v Keni nyní pomalu uvolňují, ačkoli počet nakažených nemocí covid-19 se stále zvyšuje. Správná hygiena je základem prevence šíření nákazy. Ovšem některé farmy se stále zotavují z propadu prodeje a zároveň čelí raketovému nárůstu nákladů na přepravu a jen těžko shání základní hygienické pomůcky, jako jsou ústenky a dezinfekce.

Fairtrade Africa zareagovala tak, že poskytla dalších více než 5 milionů korun na tyto základní hygienické potřeby, které byly distribuovány na 46 květinových farem. Prostředky pocházely z fondu Fairtrade COVID-19 Producer Relief (Fondu pro podporu fairtradových pěstitelů).

Prodej fairtradového zboží je nyní důležitější než kdy dříve

Prodej fairtradového zboží je klíčovým faktorem pro zotavení pěstitelů z krize nyní a k tomu být odolnější vůči budoucím krizím. Někteří pracovníci jsou stále na neplacené dovolené nebo mají zkrácenou pracovní dobu, takže mají problém zajistit své základní potřeby. Mnoho pěstitelů už své prostředky z příplatku utratilo a spoléhají na prodej fairtradového zboží, aby mohli dále financovat potravinové balíčky i existující projekty, jako jsou školní stipendia a polikliniky.

„Organizace Fairtrade je pro tisíce pracovníků v květinovém průmyslu během krize covid-19 záchranným lanem,“ uvádí Gonzaga Mungai. „Prosíme vás, abyste i nadále kupovali fairtradové květiny, aby pěstitelé mohli během tohoto náročného období dále podporovat své rodiny.

Fairtrade Česko a Slovensko v této souvislosti vítá nedávné kroky obchodních řetězců Lidl a Kaufland, které do svého sortimentu poprvé zařadily také fairtradové růže právě z Keni.

150 100 Dopady pandemie covid-19 na květinový průmysl v Keni. Fairtrade zachraňuje tamní květinové pěstitele. 2021-02-26