Banány, nejpopulárnější exotické ovoce u nás, slaví.

Praha, 19. listopadu – Banány patří mezi nejpopulárnější exotické ovoce u nás a fairtradové banány jsou jednoznačně nejoblíbenějším fairtradovým ovocem. Letošní rok slavíme 25 let od jejich uvedení na trh. První fairtradové banány se začaly prodávat na pultech holandských supermarketů v listopadu roku 1996 a dovážel je fairtradový průkopník, společnost Agrofair. Byly vypěstovány na farmě Volta River Estates v Ghaně, která je dodnes držitelem fairtradové certifikace. Počet pěstitelských organizací fairtradových banánů rostl a nyní jich má fairtradovou certifikaci již 240 v 16 různých zemích. Dohromady na fairtradových banánových plantážích pracuje téměř 35 000 lidí.

Původně pocházely banány z Asie, ale dnes se pěstují na celém světě. Většina banánů prodávaných v Evropě pochází z Latinské Ameriky, ale celosvětově nejvíce banánů produkuje Indie. 90 % všech fairtradových banánů pochází z Latinské Ameriky a Karibiku. 

 Otazníky nad pěstováním konvenčních banánů 

Důvodů, proč je potřeba se zaměřit na dopady konvenčního pěstování banánů, je hned několik. Jedním z nich je ekologie: banány jsou po bavlně druhou chemicky nejvíce ošetřovanou plodinou, často pěstovanou jako monokultura na rozlehlých plantážích. To vede jak k poškozování ekosystémů v pěstitelských zemích, tak k ohrožení zdraví lidí, kteří na takových plantážích pracují. Velmi často totiž zacházejí s řadou vysoce nebezpečných pesticidů, a to bez patřičné ochrany nebo alespoň dostatečné informovanosti. 

Samotná práce na plantážích je přitom extrémně náročná: „Pracovní doba až 15 hodin denně, mzdy hluboko pod úrovní minimální mzdy, nestandardní výpočty mzdy, nevyvážené stravování během pracovní doby a neplacené přesčasy nejsou ničím ojedinělým,“ přibližuje podmínky na plantážích Luboš Kadaně, ředitel Fairtrade Česko a Slovensko. 

Fairtrade se snaží přispět k řešení těchto problémů několika cestami: stanovuje kritéria pro používání chemie při pěstování banánů, vyžaduje dodržování mezinárodně uznávaných pracovních práv a certifikovaným producentům vyplácí fairtradový příplatek, o jehož využití rozhodují demokraticky sami zaměstnanci plantáží. „Fairtradový příplatek je využíván například na financování mikroúvěrových projektů, na vzdělávání dětí nebo na uzavírání důchodového pojištění, tedy zajištění budoucnosti pro pracovníky plantáží. Až 30 procent tohoto příplatku navíc může být od letoška vypláceno zaměstnancům v hotovosti jako bonus,“ doplňuje L. Kadaně.

Banány patří mezi nejpopulárnější exotické ovoce i u nás. K jejich oblibě přispívá bezpochyby i cena – ta patří v sortimentu čerstvého ovoce dlouhodobě k nejnižším. To má však i své odvrácené stránky, především negativní sociální dopady a ničení životního prostředí. Právě to se snaží řešit mimo jiné etická certifikace Fairtrade, jejíž známka se od loňského roku pravidelně objevuje i na banánech prodávaných v ČR. 

Každý z nás zkonzumuje v průměru něco kolem 12,5 kilogramu banánů ročně. Pokud budeme mít štěstí a koupíme je v akci, postačí nám na zaplacení takové roční spotřeby dvě stě padesát až tři sta korun. Řadě spotřebitelů ale začíná vrtat hlavou, jak je možné, že exotické ovoce dovážené přes půlku světa, nejčastěji z Kolumbie, Kostariky nebo Ekvádoru, je levnější než v Evropě pěstovaná jablka nebo třešně. Mezi spotřebiteli tak roste počet těch, kteří si kladou otázky po udržitelnosti pěstování banánů a obchodování s nimi.

Jednou z odpovědí na takové otázky jsou nezávislé certifikace. Již delší dobu jsou na českém trhu dostupné bio banány, která se zaměřuje na kvalitu. V roce 2020 k nim přibyly i banány s certifikací Fairtrade, která cílí především na důstojné pracovní podmínky, dodržování lidských práv a přiměřenou odměnu pro pěstitele. Fairtradové banány se na pultech českých obchodů nebo v českých e-shopech objevovaly i dříve, například v prodejnách Countrylife. Od loňského roku jsou trvale v sortimentu obchodního řetězce Kaufland. „Udržitelnost a sociální odpovědnost jsou vedle kvalitních produktů jednou z priorit společnosti Kaufland. Z fairtradových surovin se nejvíce využívá kakao. Sortiment s fairtradovým kakaem se v našich prodejnách neustále rozrůstá, jsou to například  čokolády, müsli, zmrzliny a další. Loňskou novinkou jsou ovšem fairtradové růže a fairtradové banány,“ potvrzuje Renata Maierl, tisková mluvčí Kauflandu.

Zpracované fairtradové banány najdete také v banánových džusech Pfanner, v čokoládových banánkách od Manneru nebe ve zmrzlině Ben & Jerry´s společnosti Unilever.

5 důvodů pro banány

1. Banány jsou páteří ekonomiky mnoha zemí 

Obchodování s banány je v mnoha zemích základním stavebním kamenem ekonomiky: hodnota celosvětového exportu banánů je 7 miliard amerických dolarů. Podle odborníků jsou banány (a plantainy neboli zeleninové banány) klíčovou plodinou pro více než 450 milionů lidí v zemích globálního Jihu.

2. Banány skvěle chutnají a prospívají zdraví

Banány jsou plné draslíku, který pomáhá regulovat funkci srdce a krevní tlak. Potraviny bohaté na draslík pomáhají snižovat krevní tlak a chrání před srdečními chorobami a mozkovou příhodou.  

3. Fairtradové banány pomáhají financovat komunitní projekty, které mění životy lidí  k lepšímu

Fairtrade je jediná etická certifikace, která zaručuje pevný příplatek ke smluvní ceně. Tento peněžní obnos, vyplácený navíc za každý prodaný banán, investují pěstitelé do projektů dle své vlastní volby. Za dobu existence příplatku měly takové projekty mnoho podob: od nízkoúrokových půjček přes dotovanou zdravotní péči a školné až po hotovostní výplaty. Kupříkladu v loňském roce přispělo 16 společností pěstujících banány na zřízení urgentního diagnostického centra provádějícího testy na covid-19. V roce 2020 získali pěstitelé banánů na tomto fairtradovém příplatku téměř 36 milionů eur.

Foto: Román Vargas, drobný pěstitel banánů z Dominikánské republiky, potvrzuje: „Fairtrade mi umožňuje prodávat veškeré ovoce za férovou cenu po celý rok. Má farma má díky projektu vylepšené zavlažování a systém bránící erozi půdy. Fairtradový příspěvek jsme využili na zlepšení produktivity, ke školení a máme díky němu i zdravotní pojištění.“

4. Fairtradové banány představují větší stabilitu

Fairtradové banány mají minimální stanovenou cenu pod kterou smluvní cena neklesne, která pěstitelům na trhu ovládaném nízkými cenami umožňuje větší stabilitu a dlouhodobější plánování. A pokud se ceny na trhu zvýší, mohou samozřejmě i fairtradoví pěstitelé získat lepší ceny.

5. Fairtradové banány znamenají lepší platy pro pěstitele

Fairtradové banány pochází od drobných pěstitelů i z plantáží se zaměstnanci. Tito pracovníci mají prospěch už z lepších pracovních podmínek a projektů financovaných z fairtradového příplatku, ale my chceme jít ještě dál a zajistit důstojné příjmy pro všechny pracovníky na plantážích s certifikací Fairtrade. Proto systém Fairtrade pro banánové plantáže s fairtradovou certifikací představil základní důstojný příjem, který se vyplácí od 1. června 2021 a nově od 1.1. 2022 se zvýší průměrně o 8 procent.

150 100 Banány, nejpopulárnější exotické ovoce u nás, slaví. 2021-12-02