Fairtrade proniká ke krajanům do rumunského Banátu

Ačkoli Fairtrade nemá v Rumunsku národní zastoupení a certifikované zboží je k dostání jen v minimálním množství v mezinárodních řetězcích, mezi českými krajany už nejde o neznámou věc.

V turistické sezóně 2023 se v banátské obci Gernik otevřela malá rodinná bio kavárna V Zahradě a za první měsíc zkušebního provozu už si našla desítky nadšených zákazníků. Její provozovatelka Iva Merhautová popisuje: „Nabízený sortiment se výrazně liší od čehokoli, co lze dostat jinde v Banátu. Žádný alkohol, zato dezerty z domácího kozího jogurtu a syrovátky, 100% ovocná zmrzlina a vynikající fairtradová káva. Snažíme se ve všem, co děláme a co jíme, chovat co nejvíc udržitelně. A tak když jsem stála před nutností nakoupit suroviny ze zámoří, vybrala jsem všechno fairtradové, kávu i čaje. Jiné ani nenabízíme, mám jen jeden kávovar a doufám, že se mi za tuhle sezónu aspoň zaplatí,” sdílí Iva i nejistotu ohledně ekonomické udržitelnosti podniku a dodává: „Zrnková fairtradová káva stojí zhruba stejně, ale rozpustná, ze které děláme ledovou kávu, je asi čtyřikrát dražší. Tak snad budou turisté ochotní zaplatit, místní by se mi za takovou cenu vysmáli.” Je ale pravda, že brzy po otevření se začala šířit po vesnici i na sociálních sítích pověst o nejlepší kávě v Banátu…

Iva Merhautová je kromě jiného také držitelkou ocenění Banátský výrobek roku 2022, které získala za své výtečné kozí sýry zatavené ve včelím vosku. Krajanská bio kavárna sídlí v gernické ulici Na Hřebeně.

150 53 Fairtrade proniká ke krajanům do rumunského Banátu 2023-07-31