8 faktů nejen o fairtradové čokoládě

Čokoláda. Mléčnou nebo hořkou s mořskou solí? Za každou lahodnou čokoládovou tyčinkou a pochoutkou, kterou během roku zkonzumujeme, se skrývá šest milionů lidí na celém světě, jejichž živobytí závisí na pěstování kakaa. Fairtrade vdechl život celým komunitám pěstitelů kakaa.

1. Kakao roste pouze ve velmi specifických podmínkách 

Kakao se pěstuje v tropickém prostředí v pásu mezi 10º severní šířky a 10º jižní šířky od rovníku. Ideální podnebí pro pěstování kakaa je horké, deštivé a tropické, s bujnou vegetací, která poskytuje kakaovníkům stín. Ghana a Pobřeží slonoviny jsou zeměmi s nejvyšším podílem prodeje, přičemž Pobřeží slonoviny dodává 40 % celosvětového obchodu. 

2. Kakaovníkům trvá přibližně 5 let, než začnou plodit lusky 

Při správné péči začínají kakaovníky plodit lusky v maximální možné míře v pátém roce a na této úrovni mohou pokračovat po dobu pouze 10 let. Za všechnu tvrdou práci během celé doby životního cyklu rostliny však pěstitelé kakaa získávají z velmi výnosného světového obchodu s kakaem jen velmi málo. 

3. Většina pěstitelů kakaa vydělává méně než 1 dolar denně 

Většina pěstitelů kakaa v Ghaně a na Pobřeží slonoviny žije za méně než 1 dolar denně. Chudoba a s ní spojené mnohé problémy, jako je například dětská práce, jsou hlavním problémem, kterému čelí komunity pěstitelů kakaa. Rodiny drobných pěstitelů kakaa nemají ani zdaleka příjmy, které by jim zajistily obživu, a žijí v chudobě, často pod hranicí absolutní chudoby stanovenou Světovou bankou. Díky fairtradovému prodeji získávají družstva zemědělců fairtradový příplatek, který vynakládají na zlepšení kvality a produktivity svých farem, a zvyšují tak své příjmy. 

4. Průměrný věk pěstitele kakaa je více než 50 let 

Průměrný věk pěstitele kakaa je nyní vyšší než 50 let, mladší generaci se totiž nedaří přilákat k této profesi, protože stále více mladých lidí nevidí v pěstování kakaa žádnou budoucnost a odchází do slumů ve velkých městech.

Copyrights Kim Naylor

5. V České republice jsou dostupné stovky fairtradových čokoládových výrobků 

V České republice je k dostání spousta různých druhů čokoládových výrobků označených známkou FAIRTRADE, včetně prémiových, konvenčních, bio, bezlepkových a veganských. 

6. Fairtradové kakao je nejžádanější mezi fairtradovými produkty u českého zákazníka 

Fairtradové kakao je nejžádanější mezi fairtradovými produkty u českého zákazníka a zájem o něj stále roste. O 26 % vzrostla v roce 2020 na českém trhu jeho spotřeba, prodalo se ho celkem 2632 tun, převážně ve formě čokolády, cukrovinek, zmrzlin a snídaňových cereálií. Lídrem v prodeji fairtradového kakaa jsou společnosti Lidl, Penny Market a Kaufland. 

7. Většina pěstitelů kakaa nikdy neochutnala čokoládu 

Většina pěstitelů kakaa nikdy neochutnala čokoládu, ale farmáři z ghanského družstva Kuapa Kokoo s fairtradovou certifikací vlastní 44 % čokoládovny Divine. Ta byla uvedena na trh v roce 1998 a zapsala se do historie jako první cukrářská značka vlastněná přímo farmáři ve Velké Británii. Divine Chocolate dnes patří mezi největší a nejznámější britské výrobce čokolád, který svým inovativním přístupem k podnikání inspiroval mnohé své následovníky, a tak si můžeme stále častěji pochutnávat na čokoládách se známkou Fairtrade. (V ČR čokolády Divine prodává např. Fairtrademarket pozn. redakce).

8. Čtvrtina fairtradových pěstitelů kakaa jsou ženy 

25 % všech pěstitelů fairtradového kakaa jsou ženy. Více informací o ženách pěstujících kakao na Pobřeží slonoviny najdete v poutavém textu „Nové královny kakaa“, který ukazuje, jakým výzvám čelí a jak stále více přebírají odpovědnost za svou budoucnost.

cocoa

Zdroj kráceného a upravovaného článku

Více informací o tématu pěstování kakaa najdete na naší podstránce www.fairtrade.cz/kakao nebo zhlédněte naši online výstavu Cena kakaa, případně si ji objednejte zdarma v plakátové podobě a dostaňte ji do svého okolí. Tématu se můžete věnovat také v rámci výuky díky našim vzdělávacím lekcím.

150 67 8 faktů nejen o fairtradové čokoládě 2022-04-12