Fairtradová tour po školách pokračovala setkáním v Mladé Boleslavi

Na začátku června se v Mladé Boleslavi sešli členové čtyř školních řídicích týmů, aby se dozvěděli o principech fungování systému Fairtrade a životě pěstitelů kávy, kakaa a banánů. Hostitelská Základní škola Dukelská poskytla zázemí a z Prahy, Mnichova Hradiště a Kopidlna přijely nadšené skupinky pedagogů a žactva. 

Situace na zúčastněných školách je různá – od nadšené pravidelné přípravy Férových snídaní, Výstav na stromech a řady školních akcí až po určitou stagnaci vyvolanou zejména covidovou přestávkou v činnosti a odchodem fungujících týmů. Všichni účastníci a účastnice se ale shodli, že tento seminář byl výbornou vzpruhou, která jim dodala motivaci a elán do další činnosti. Společně jsme se věnovali podmínkám pěstitelů kakaa pomocí vzdělávací lekce Ve stínu kakaovníku. Účastníci a účastnice po zhlédnutí dokumentu pracovali s emocemi, informacemi a otázkami, které je napadaly. Z úvodního vzteku a beznaděje se postupně stala radost a naděje, když si diváci uvědomili, že tragickou situaci pěstitelů v Pobřeží slonoviny, připomínající dávné otrokářské poměry, lze prostřednictvím členství ve Fairtradovém družstvu zvrátit v pravý opak. Následovala prezentace principů Fairtrade ve světě, konkrétně v Kostarice a v Česku. 

Jak popisuje Dana Hencl, učitelka z mladoboleslavské ZŠ Dukelská: „Musím přiznat, že po událostech ve světě posledních let jsem ztratila chuť věnovat se globálním tématům a vlastně jsem ztratila i nějakou obecnou důvěru v lidstvo. Řekla jsem si, že Fairtrade nechám být a budu se studenty spíš věnovat podpoře lokálního hospodaření. Ale teď mám pocit, že mi to zase dává smysl a ráda se znovu pustím do práce.”

Fairtradová tour po českých krajích je součástí grantového projektu České rozvojové agentury a jejím cílem je zvyšovat povědomí a motivovanost regionálních vzdělavatelů. Setkání se školami na Mladoboleslavsku bylo druhé v pořadí, první seminář pro jihočeské účastníky proběhl už v březnu v Českých Budějovicích.  

Do kampaně Fairtradových měst je aktivně zapojeno 54 škol a v rámci Fairtrade Česko a Slovensko jsme v kontaktu s dalšími stovkami pedagogů, kteří se společně s námi věnují silným globálním tématům, jako je chudoba, dětská práce nebo klimatická změna. Více naleznete na www.fairtradoveskoly.cz.

150 69 Fairtradová tour po školách pokračovala setkáním v Mladé Boleslavi 2024-06-24